CISSP Questions and Answers 09

Explanation: RAID 1 or Mirroring is a technique in which data is written to two duplicate
disks simultaneously through a copy process. This way if one of the disk drives fails, the
system can instantly switch to the other disk without any loss of data or service. Disk
mirroring is used commonly in on-line database systems where it’s critical that the data be
accessible at all times. RAID means “Redundant Array of Inexpensive Disks”.
QUESTION 1301:
Which type of firewall can be used to track connectionless protocols such as UDP and RPC?
A. Statefull inspection firewalls
B. Packet filtering firewalls
C. Application level firewalls
D. Circuit level firewalls
Answer: A
Explanation: Here are some characteristics of Statefull Inspection technology on Firewalls:
1. Scan information from all layers in the packet.
2. Save state information derived from previous communications, such as the outgoing Port
command of an FTP session, so that incoming data communication can be verified against it.
3. Provides tracking support for connectionless protocols through the use of session state
databases.
4. Allow state information derived from other applications access through the firewall for
authorized services only, such as previously authenticated users.
5. Evaluate and manipulate flexible expressions based on communication and application
derived state information.
QUESTION 1302:
Which of the following items should not be retained in an E-mail directory?
A. Drafts of documents.
B. Copies of documents.
C. Permanent records.
D. Temporary documents.
Answer: C
Explanation: This is another matter of common sense, the CISSP exam has many situations
like this. Its not a good practice to have Permanent documents in your e-mail, this is
because you don’t know if your -mail is always backed up, and maybe the document must
be available in a corporate repository. There is not problem to have Copies, draft or
temporary documents in your e-mail. The important ones for the company are the
Permanent documents.
QUESTION 1303:
Which of the following department managers would be best suited to oversee the development of
an information security policy?
A. Information systems
B. Human resources
C. Business operations
D. Security administration
Answer: C
Explanation: He is the most appropriate manager, this is because he know the inns and
outs of the business processes inside the company. Remember that he manages the business
operations, and are those operations the ones that make the company live and generate the
revenue. He knows who should access what and when. Security administrators develop the
policy with the information provided by persons like the Business operations manager.
Human Resources is not appropriate in this case, and the Information systems manager
know about the technology, but not the business needs of the company.
QUESTION 1304:
Which of the following countermeasures is not appropriate for war dialing attacks?
A. Monitoring and auditing for such activity.
B. Disabling call forwarding.
C. Making sure only necessary phone numbers are made public.
D. Using completely different numbers for voice and data accesses.
Answer: B
Explanation: War dialing, or scanning, has been a common activity in the computer
underground and computer security industry for decades. Hollywood made war dialing
popular with the 1983 movie, War Games, in which a teenager searching for a videogame
company ultimately uncovers a government nuclear war warning system. The act of war
dialing is extremely simple – a host computer dials a given range of telephone numbers
using a modem. Every telephone number that answers with a modem and successfully
connects to the host is stored in a log. Disabling call forwarding is not a useful
countermeasure because it’s the attacker machine the one who connects to the attacked
system and forwarding is not an issue inside the attack. Answer A, C and D can be used as
countermeasures to harder the war dial attack.
QUESTION 1305:
Which of the following tools is less likely to be used by a hacker?
A. I0phtcrack
B. Tripwire
C. Crack
D. John the Ripper
Answer: B
Explanation: Tripwire is a tool that checks to see what has changed on your system. The
program monitors key attributes of files that should not change, including binary
signature, size, expected change of size, etc. The hard part is doing it the right way,
balancing security, maintenance, and functionality. This tool is not usually used by hackers
to attack, its usually used to defend against hackers attacks. L0phtcrack is a hacker utility
to get passwords, Crack and John the Ripper are also password crackers.
QUESTION 1306:
Which of the following logical access exposures involves changing data before, or as it is
entered into the computer?
A. Data diddling
B. Salami techniques
C. Trojan horses
D. Viruses
Answer: A
Explanation: This kind of attack involves altering the raw data just before it is processed
by a computer and then changing it back after the processing is completed. This kind of
attack was used in the past to steal small quantities of money and transfer them to the
attackers account, there are many other uses too. Trojan horses open ports without the
user knowledge to permit remote control and a Virus is a malicious piece of code that
executed inside your computer.
QUESTION 1307:
Which of the following computer aided software engineering (CASE) products is used for
developing detailed designs, such as screen and report layouts?
A. Lower CASE
B. Middle CASE
C. Upper CASE
D. I-CASE
Answer: B
Explanation: This is the proper name, you can search for “Middle CASE” on the Internet.
“Middle CASE” its a CASE flavor and UML design tool that provides the required
functionality like screen and report layouts and detailed designs. There are many well
known vendors providing this kind of tools for the development process of Software.
QUESTION 1308:
What is called the number of columns in a table?
A. Schema
B. Relation
C. Degree
D. Cardinality
Answer: C
Explanation: In database terminology, is the same to say that the number of Degrees is
“X” and that the number of columns is “X” inside a Table. This question is just trying to
test our knowledge of rare, difficult to fin terminology. You can check this in the
knowledgebase of Oracle. When we talk about degrees, we are just talking about columns.
The schema is the structure of the database, and the relations are the way each table
relates to others.
QUESTION 1309:
Which of the following is the most reliable authentication device?
A. Variable callback system
B. Smart Card system
C. Fixed callback system
D. Combination of variable and fixed callback system.
Answer: B
Explanation: The smart card, an intelligent token, is a credit card sized plastic card
embedded with an integrated circuit chip. It provides not only memory capacity, but
computational capability as well. The self-containment of smart card makes it resistant to
attack as it does not need to depend upon potentially vulnerable external resources.
Because of this characteristic, smart cards are often used in different applications which
require strong security protection and authentication. Option B is the most correct option,
this is because Callback systems are not considered very reliable in the CISSP examination,
Smart cards can also provide 2 mode authentication.
“Caller ID and callback options are great, but they are usually not practical because they require
users to call in from a static phone number each time they access the network. Most users are
accessing the network remotely because they are on the road and moving from place to place.”
Pg. 428 Shon Harris: All-In-One CISSP Certification Guide.
QUESTION 1310:
Which of the following firewall rules is less likely to be found on a firewall installed between
and organization internal network and the Internet?
A. Permit all traffic to and from local host.
B. Permit all inbound ssh traffic
C. Permit all inbound tcp connections.
D. Permit all syslog traffic to log-server.abc.org.
Answer: C
Explanation: Option “C” is a very bad practice in a firewall connecting one of its
interfaces to a public network like Internet. Since in that rule you are allowing all inbound
TCP traffic, the hackers can send all the attacks they want to any TCP port, they can make
port scanning, Syn Attacks, and many other dangerous DoS activities to our private
network. Permit the traffic from local host is a best practice, our firewall is the local host.
Permit SSH (Secure Shell) is also good because this protocol use cryptography.
QUESTION 1311:
The Internet can be utilized by either?
A. Public or private networks (with a Virtual Private Networks).
B. Private or public networks (with a Virtual Private Networks).
C. Home or private networks (with a Virtual Private Networks).
D. Public or home networks (with a Virtual Private Networks).
Answer: B
Explanation: This is true, you can utilize Internet from a Private network and get access
through an access translation method that gives you a valid IP address to make the request.
Or you can access the Internet directly from a routable, public IP address contained in a
public network. To increase security, you can create VPNĀ“s to pass information between
two endpoints with confidentiality through the Internet.
QUESTION 1312:
This backup method must be made regardless of whether Differential or Incremental methods are
used.
A. Full Backup Method
B. Incremental backup method
C. Differential backup method
D. Tape backup method
Answer: A
Explanation: Since the “Full” backup method provides a baseline for our systems for
Restore, the full backup must be done at least once regardless of the method you are using.
Its very common to use full backups in combination with incremental or differential ones
to decrease the backup time (however you increment the restore time), but there is no way
to maintain a system only with incremental or differential backups. You always need to
begin from your restore baseline, the Full Backup.
QUESTION 1313:
Why do buffer overflows happen?
A. Because buffers can only hold so much data.
B. Because input data is not checked for appropriate length at time of input.
C. Because they are an easy weakness to exploit.
D. Because of insufficient system memory.
Answer: B
QUESTION 1314:
Which of the following should not be performed by an operator?
A. Mounting disk or tape
B. Backup and recovery
C. Data entry
D. Handling hardware
Answer: C
Explanation: This is very obvious, the operators are responsible of making operative tasks
that deals with the hardware and software implementations, they can handle the hardware
and put t in condition for the user, be in charge of the backup and restore procedures and
Mounting the disk or tapes for the backup. Those are all common tasks. When we talk
about the data entry, is the user who has to make does, If the operator do that too, what is
the user going to do?
QUESTION 1315:
What security model is dependant on security labels?
A. Discretionary access control
B. Label-based access control
C. Mandatory access control
D. Non-discretionary access control
Answer: C
Explanation:
With mandatory controls, only administrators and not owners of resources may make
decisions that bear on or derive from policy. Only an administrator may change the
category of a resource, and no one may grant a right of access that is explicitly forbidden in
the access control policy. This kind of access control method is based on Security labels. It
is important to note that mandatory controls are prohibitive (i.e., all that is not expressly
permitted is forbidden).
QUESTION 1316:
Detection capabilities of Host-based ID systems are limited by the incompleteness of which of
the following?
A. Audit log capabilities
B. Event capture capabilities
C. Event triage capabilities
D. Audit notification capabilities
Answer: A
Explanation: This is one of the weakest point of IDS systems installed on the individual
hosts. Since much of the malicious activity could be circulating through the network, and
this kind of IDS usually have small logging capabilities and of local nature. So any activity
happening in the network could go unnoticed, and intrusions can’t be tracked as in depth
as we could with an enterprise IDS solution providing centralized logging capabilities.
QUESTION 1317:
Computer crime is generally made possible by which of the following?
A. The perpetrator obtaining training & special knowledge.
B. Victim carelessness.
C. Collusion with others in information processing
D. System design flaws.
Answer: B
Explanation:
This is a real problem, nobody thinks that can be victim of a computer crime until it is.
There is a big problem relating to the people thinking about this kind of attacks. Computer
crimes can be very important and can make great damage to enterprises. Computer Crime
will decrease once people begin to think about the Risks and begin to protect their systems
from the most common attacks.
QUESTION 1318:
The structures, transmission methods, transport formats, and security measures that are used to
provide integrity, availability, authentication, and confidentiality for transmissions over private
and public communications networks and media includes?
A. The Telecommunications and Network Security domain.
B. The Telecommunications and Netware Security domain.
C. The Technical communications and Network Security domain.
D. The Telnet and Network Security domain.
Answer: A
Explanation: This is pretty straight forward. The four principal pillars of computer
security: integrity, authentication, confidentiality and availability are all part of the
network security and telecommunication domain. Why? Because those pillars deal with
that. We provide integrity through digital signatures, authentication through passwords,
confidentiality through encryption and availability by fault tolerance and disaster
recovery. All of those are networking and telecommunication components.
QUESTION 1319:
Which of the following is the lowest TCSEC class where in the system must protected against
covert storage channels (but not necessarily covert timing channels)?
A. B2
B. B1
C. B3
D. A1
Answer: A
Explanation: The B2 class referenced in the orange book is the formal security policy
model based on device labels that can use DAC (Discretionary access controls) and MAC
(Mandatory Access Controls). It provides functionality about covert channel control. It
does not require covert timing channels. You can review the B2 section of the Orange
Book.
QUESTION 1320:
Which type of control is concerned with avoiding occurrences of risks?
A. Deterrent controls
B. Detective controls
C. Preventive controls
D. Compensating controls
Answer: C
Explanation: Preventive controls deals with the avoidance of risk through the diminution
of probabilities. Is like the example we read earlier about the dogs. Just to remember, Since
we want to prevent something from happening, we can go out and buy some Guard dogs to
make the job. You are buying them because you want to prevent something from
happening. The intruder will see the dogs and will maybe go back, this prevents an attack,
this dogs are a form of preventive control.
QUESTION 1321:
The basic function of an FRDS is to?
A. Protect file servers from data loss and a loss of availability due to disk failure.
B. Persistent file servers from data gain and a gain of availability due to disk failure.
C. Prudent file servers from data loss and a loss of acceptability due to disk failure.
D. Packet file servers from data loss and a loss of accountability due to disk failure.
Answer: A
Explanation:
FRDS systems will give us the functionality to protect our servers from disk failure an
allow us to have highly available file services in our production servers. FRDS provides
high availability against many types of disk failures and well known problems, if one disk
goes down, the others still work providing no downtime. FRDS solutions are the preferred
way to protect file servers against data corruption and loss. You can see more about FRDS
in the Internet, search “FRDS System”.
QUESTION 1322:
Which of the following protocols does not operate at the data link layer (layer 2)?
A. PPP
B. RARP
C. L2F
D. ICMP
Answer: D
Explanation: Internet Control Message Protocol. ICMP is used for diagnostics in the
network. The Unix program, ping, uses ICMP messages to detect the status of other hosts
in the net. ICMP messages can either be queries (in the case of ping) or error reports, such
as when a network is unreachable. This protocol resides in layer 3 of the OSI model
(Network layer).
QUESTION 1323:
This tape format can be used to backup data systems in addition to its original intended audio
used by:
A. Digital Audio tape (DAT)
B. Digital video tape (DVT)
C. Digital Casio Tape (DCT)
D. Digital Voice Tape (DVT)
Answer: A
Explanation: Digital Audio Tape (DAT or R-DAT) is a signal recording and playback
medium introduced by Sony in 1987. In appearance it is similar to a
compact audio cassette, using 1/8″ magnetic tape enclosed in a protective shell, but is
roughly half the size at 73 mm x 54 mm x 10.5 mm. As the name suggests the recording is
digital rather than analog, DAT converting and recording at the same rate as a CD (44.1
kHz sampling rate and 16 bits quantization) without data compression. This means that the
entire input signal is retained. If a digital source is copied then the DAT will produce an
exact clone.
The format was designed for audio use, but through an ISO standard it has been adopted for
general data storage, storing from 4 to 40 GB on a 120 meter tape depending on the standard and
compression (DDS-1 to DDS-4). It is, naturally, sequential-access media and is commonly used
for backups. Due to the higher requirements for integrity in data backups a computer-grade DAT
was introduced.
QUESTION 1324:
By examining the “state” and “context” of the incoming data packets, it helps to track the
protocols that are considered “connectionless”, such as UDP-based applications and Remote
Procedure Calls (RPC). This type of firewall system is used in?
A. First generation firewall systems.
B. Second generation firewall systems.
C. Third generation firewall systems.
D. Fourth generation firewall systems.
Answer: C
Explanation: Statefull inspection is a third generation firewall technology designed to be
aware of, and inspect, not only the information being received, but the dynamic connection
and transmission state of the information being received. Control decisions are made by
analyzing and utilizing the following: Communication Information, Communication
derived state, Application derived state and information manipulation. Here are some
characteristics of Statefull Inspection technology on Firewalls:
1. Scan information from all layers in the packet.
2. Save state information derived from previous communications, such as the outgoing Port
command of an FTP session, so that incoming data communication can be verified against it.
3. Provides tracking support for connectionless protocols through the use of session state
databases.
4. Allow state information derived from other applications access through the firewall for
authorized services only, such as previously authenticated users.
5. Evaluate and manipulate flexible expressions based on communication and application
derived state information.
QUESTION 1325:
Guards are appropriate whenever the function required by the security program involves which
of the following?
A. The use of discriminating judgment.
B. The use of physical force.
C. The operation of access control devices.
D. The need to detect unauthorized access.
Answer: A
Explanation: This is the correct answer, we don’t have guards only to use physical force,
that is not the real functionality of them if your security policy is well oriented. They are
not only there to operate control devices and to detect unauthorized access, as stated in
CISSP documentation, the appropriate function of a guard inside a security program is the
use of discriminating judgment.
QUESTION 1326:
A server cluster looks like a?
A. Single server from the user’s point of view.
B. Dual server from the user’s point of view.
C. Tripe server from the user’s point of view.
D. Quardle server from the user’s point of view.
Answer: A
Explanation: A “Cluster” is a grouping of machines running certain services providing
high availability and fault tolerance fro them. In other words, they are grouped together as
a means of fail over support. From the users view, a cluster is a single server, but its only a
logical one, you can have an array of 4 server in cluster all with the same IP address
(/achieving correct resolution through ARP), there is no difference for the client.
QUESTION 1327:
Which of the following are functions that are compatible in a properly segregated environment?
A. Application programming and computer operation.
B. System programming and job control analysis.
C. Access authorization and database administration.
D. System development and systems maintenance.
Answer: D
Explanation: If you think about it, System development and system maintenance are
perfectly compatible, you can develop in the systems for certain time, and when it time for
a maintenance, you stop the development process an make the maintenance. It’s a pretty
straight forward process. The other answer do not provide the simplicity and freedom of
this option.
QUESTION 1328:
Encryption is applicable to all of the following OSI/ISO layers except:
A. Network layer
B. Physical layer
C. Session layer
D. Data link layer
Answer: B
Explanation: The Physical Layer describes the physical properties of the various
communications media, as well as the electrical properties and interpretation of the
exchanged signals. Ex: this layer defines the size of Ethernet coaxial cable, the type of BNC
connector used, and the termination method. You cannot encrypt nothing at this layer
because its physical, it is not protocol / software based. Network, Data link and transport
layer supports encryption.
QUESTION 1329:
The Computer Security Policy Model the Orange
Book is based on is which of the following?
A. Bell-LaPadula
B. Data Encryption Standard
C. Kerberos
D. Tempest
Answer: A
Explanation: Following the publication of the Anderson report, considerable research was
initiated into formal models of security policy requirements and of the mechanisms that
would implement and enforce those policy models as a security kernel. Prominent among
these efforts was the ESD-sponsored development of the Bell and LaPadula model, an
abstract formal treatment of DoD security policy.[2] Using mathematics and set theory, the
model precisely defines the notion of secure state, fundamental modes of access, and the
rules for granting subjects specific modes of access to objects. Finally, a theorem is proven
to demonstrate that the rules are security-preserving operations, so that the application of
any sequence of the rules to a system that is in a secure state will result in the system
entering a new state that is also secure. This theorem is known as the Basic Security
Theorem.
QUESTION 1330:
Which type of attack would a competitive intelligence attack best classify as?
A. Business attack
B. Intelligence attack
C. Financial attack
D. Grudge attack
Answer: A
Explanation: Since we are talking about a competitive intelligence attack, we can classify it
as a Business attack because it is disrupting business activities. Intelligence attacks are one
of the most commonly used to hurt a company where more it hurts, in its information. To
see more about competitive intelligence attacks you can take a look at some CISSP study
guide. It could be the CISSP gold edition guide.
“Military and intelligence attacks are launched primarily to obtain secret and restricted
information from law enforcement or military and technological research sources.
Business attacks focus on illegally obtaining an organization’s confidential information.
Financial attacks are carried out to unlawfully obtain money or services.
Grudge attacks are attacks that are carried out to damage an organization or a person.”
Pg. 616 Tittel: CISSP Study Guide
QUESTION 1331:
Which of the following is responsible for the most security issues?
A. Outside espionage
B. Hackers
C. Personnel
D. Equipment failure
Answer: C
Explanation: As I stated earlier in the comments, the great part of the attacks to companies
comes from the personnel. Hackers are out there and attack some targets, but should never
forget that your worst enemy can be inside of your company. Is for that that we usually
implement IDS and profundity security. It’s a very good practice to install Host based IDS
to limit the ability of internal attackers through the machines.
Another problem with personal is the ignorance, there are time that they just don’t know what
they are doing, and certainly are violating the security policy.
QUESTION 1332:
Which of the following goals is NOT a goal of Problem Management?
A. To eliminate all problems.
B. To reduce failures to a manageable level.
C. To prevent the occurrence or re-occurrence of a problem.
D. To mitigate the negative impact of problems on computing services and resources.
Answer: A
Explanation: This is not possible, nobody can eliminate all problems, only god can, this is a
reality and Problem Management Gurus know that. With problem management we can
reduce failures, prevent reoccurrence of problems and mitigate negative impact as much as
we can, but we cannot eliminate all problems, this is not a perfect world.
QUESTION 1333:
Examples of types of physical access controls include all except which of the following?
A. badges
B. locks
C. guards
D. passwords
Answer: D
Explanation: A password is not a physical thing, it’s a logical one. You can control physical
access with armed guards, by locking doors and using badges to open doors, but you can’t
relate password to a physical environment. Just to remember, Passwords are used to verify
that the user of an ID is the owner of the ID. The ID-password combination is unique to
each user and therefore provides a means of holding users accountable for their activity on
the system. They are related to software, not to hardware.
QUESTION 1334:
Which of the following statements pertaining to the (ISC)2 Code of Ethics is incorrect?
A. All information systems security professionals who are certified by (ISC)2 recognize that
such a certification is a privilege that must be both earned and maintained.
B. All information systems security professionals who are certified by (ISC)2 shall provide
diligent and competent service to principals.
C. All information systems security professionals who are certified by (ISC)2 shall discourage
such behavior as associating or preparing to associate with criminals or criminal behavior.
D. All information systems security professionals who are certified by (ISC)2 shall promote the
understanding and acceptance of prudent information security measures.
Answer: C
Explanation: This is not one of the statements of the ISC2 code of Ethics, ISC2 certified
people is free to get in association with any person and any party they want. ISC2 thinks
that their certified people must have liberty of choice in their associations. However ISC2
ask the certified professionals to promote the certification and the understanding and
acceptance of security measures, they also ask the certified people to provide competent
services and be proud of their exclusive ISC2 certified professional status.
I think is very fair, you are free to who where you want, with the people you want, but always be
proud of your certification and your skills as a security professional.
Code from ISC web site.
“All information systems security professionals who are certified by (ISC)2 recognize that such
certification is a privilege that must be both earned and maintained. In support of this principle,
all Certified Information Systems Security Professionals (CISSPs) commit to fully support this
Code of Ethics. CISSPs who intentionally or knowingly violate any provision of the Code will
be subject to action by a peer review panel, which may result in the revocation of certification.
There are only four mandatory canons in the code. By necessity such high-level guidance is not
intended to substitute for the ethical judgment of the professional.
Additional guidance is provided for each of the canons. While this guidance may be considered
by the Board in judging behavior, it is advisory rather than mandatory. It is intended to help the
professional in identifying and resolving the inevitable ethical dilemmas that will confront
him/her.
Code of Ethics Preamble:
* Safety of the commonwealth, duty to our principals, and to each other requires that we adhere,
and be seen to adhere, to the highest ethical standards of behavior.
* Therefore, strict adherence to this code is a condition of certification.
Code of Ethics Canons:
* Protect society, the commonwealth, and the infrastructure.
* Act honorably, honestly, justly, responsibly, and legally.
* Provide diligent and competent service to principals.
* Advance and protect the profession.
The following additional guidance is given in furtherance of these goals.
Objectives for Guidance
In arriving at the following guidance, the committee is mindful of its responsibility to:
* Give guidance for resolving good v. good and bad v. bad dilemmas.
* To encourage right behavior such as:
* Research
* Teaching
* Identifying, mentoring, and sponsoring candidates for the profession
* Valuing the certificate
* To discourage such behavior as:
* Raising unnecessary alarm, fear, uncertainty, or doubt
* Giving unwarranted comfort or reassurance
* Consenting to bad practice
* Attaching weak systems to the public net
* Professional association with non-professionals
* Professional recognition of or association with amateurs
* Associating or appearing to associate with criminals or criminal behavior
However, these objecttives are provided for information only; the professional is not required or
expected to agree with them.
In resolving the choices that confront him, the professional should keep in mind that the
following guidance is advisory only. Compliance with the guidance is neither necessary nor
sufficient for ethical conduct.
Compliance with the preamble and canons is mandatory. Conflicts between the canons should be
resolved in the order of the canons. The canons are not equal and conflicts between them are not
intended to create ethical binds.
Protect society, the commonwealth, and the infrastructure
* Promote and preserve public trust and confidence in information and systems.
* Promote the understanding and acceptance of prudent information security measures.
* Preserve and strengthen the integrity of the public infrastructure.
* Discourage unsafe practice.
Act honorably, honestly, justly, responsibly, and legally
* Tell the truth; make all stakeholders aware of your actions on a timely basis.
* Observe all contracts and agreements, express or implied.
* Treat all constituents fairly. In resolving conflicts, consider public safety and duties to
principals, individuals, and the profession in that order.
* Give prudent advice; avoid raising unnecessary alarm or giving unwarranted comfort. Take
care to be truthful, objective, cautious, and within your competence.
* When resolving differing laws in different jurisdictions, give preference to the laws of the
jurisdiction in which you render your service.
Provide diligent and competent service to principals
* Preserve the value of their systems, applications, and information.
* Respect their trust and the privileges that they grant you.
* Avoid conflicts of interest or the appearance thereof.
* Render only those services for which you are fully competent and qualified.
Advance and protect the profession
* Sponsor for professional advancement those best qualified. All other things equal, prefer those
who are certified and who adhere to these canons. Avoid professional association with those
whose practices or reputation might diminish the profession.
* Take care not to injure the reputation of other professionals through malice or indifference.
Maintain your competence; Keep your skills and Knowledge current. Give generously of your
time and knowledge in training others.
QUESTION 1335:
Which DES modes can best be used for authentication?
A. Cipher Block Chaining and Electronic Code Book.
B. Cipher Block Chaining and Output Feedback.
C. Cipher Block Chaining and Cipher Feedback.
D. Output Feedback and Electronic Code Book.
Answer: C
Explanation: Cipher Block Chaining (CBC) uses feedback to feed the result of encryption
back into the encryption of the next block. The plain-text is XOR’ed with the previous
cipher-text block before it is encrypted. The encryption of each block depends on all the
previous blocks. This requires that the decryption side processes all encrypted blocks
sequentially. This mode requires a random initialization vector which is XOR’ed with the
first data block before it is encrypted. The initialization vector does not have to be kept
secret. The initialization vector should be a random number (or a serial number), to ensure
that each message is encrypted uniquely. In the Cipher Feedback Mode (CFB) is data
encrypted in units smaller than the block size. This mode can be used to encrypt any
number of bits e.g. single bits or single characters (bytes) before sending across an insecure
data link.
Both of those method can be best used to provide user authentication capabilities.
QUESTION 1336:
In the OSI / ISO model, at what layer are some of the SLIP, CSLIP, PPP control functions are
provided?
A. Link
B. Transport
C. Presentation
D. Application
Answer: A
Explanation: The Data Link layer takes raw data from the physical layer and gives it
logical structure. This logic includes information about where the data is meant to go,
which computer sends the data, and the overall validity of the bytes sent. The Data Link
layer also controls functions of logical network topologies and physical addressing as well
as data transmission synchronization and corrections. SLIP, CSLIP and PPP provide
control functions at the Data Link Layer (layer 2 of the OSI model).
QUESTION 1337:
Which of the following best describes the purpose of debugging programs?
A. To generate random data that can be used to test programs before implementing them
B. To ensure that program coding flaws are detected and corrected.
C. To protect, during the programming phase, valid changes from being overwritten by other
changes.
D. To compare source code versions before transferring to the test environment.
Answer: B
Explanation: A bug is a coding error in a computer program. The process of finding bugs
before program final users is called debugging. Debugging starts after the code is first
written and continues in successive stage as code is combined with other units of
programming to form a software product, such as an operating system or application. The
main reason to debug is to detect and correct errors in the program.
QUESTION 1338:
With RAID Level 5 the spare drives that replace the failed drives are usually hot swappable,
meaning the can be replaced on the server while the?
A. System is up and running.
B. System is down and running.
C. System is in-between and running.
D. System is centre and running.
Answer: A
Explanation: This is true, since RAID 5 uses parity to provide fault tolerance through the
array, once of the disk in it can become corrupted, and you usually can just take it out
without turning off the system (Hot SWAP) and plug a spare disk on the bay. Then the
array will automatically begin to reconstruct the information in the new disk with the
parity contained through the other disks in the array. This Hot Swap capability is usually
present in enterprise servers that require high availability.
QUESTION 1339:
What is the process that RAID Level 0 uses as it creates one large disk by using several
disks?
A. Striping
B. Mirroring
C. Integrating
D. Clustering
Answer: A
Explanation: This is the correct term, with stripping RAID 0 can evenly distribute the
information through the disk that form the array in a transparent way for the final user.
With RAID 0 you can be writing to 12 disk simultaneously and you see them as only one
large logical partition. This level of RAID does not provide fault tolerance but provides an
increase in performance because you are writing and reading from many disks and heads.
An example of this stripping is the software version that comes with Windows 2000, it
supports up to 32 disks.
QUESTION 1340:
Which of the following is used to create and delete views and relations within tables?
A. SQL Data Definition Language
B. SQL Data Manipulation Language
C. SQL Data Relational Language
D. SQL Data Identification Language
Answer: A
Explanation: SQL supports the data definition language (DDL) for creating, altering, and
deleting tables and indexes. SQL does not permit metadata object names to be represented
by parameters in DDL statements. With this language you can create many of the objects
used in SQL, this language is standard and is supported by most database vendors in its
standard form. Many of them also extends its functionality for proprietary products.
QUESTION 1341:
Which division of the Orange Book deals with discretionary protection (need-to-know)?
A. D
B. C
C. B
D. A
Answer: B
Explanation: The C division of the Orange Book deals discretionary (need-to-know)
protection and, through the inclusion of audit capabilities, for accountability of subjects
and the actions they initiate.
This information can be checked in the orange book. Just make a search online through it with
the words “discretionary protection”.
QUESTION 1342:
The Diffie-Hellman algorithm is used for?

A. Encryption
B. Digital signature
C. Key exchange
D. Non-repudiation
Answer: C
Explanation:
Diffie Hellman is a Key exchange algorithm, its strength its in the difficulty of computing
discrete logarithms in a finite field generated by a large primary number. Although RSA
and Diffie Hellman are similar in mathematical theory, their implementation is somewhat
different. This algorithm has been released to the public. It’s the primary alternative to the
RSA algorithm for key exchange.
QUESTION 1343:
Primary run when time and tape space permits, and is used for the system archive or baselined
tape sets is the?
A. Full backup method.
B. Incremental backup method.
C. Differential backup method.
D. Tape backup method.
Answer: A
Explanation: “Full” backup method provides a baseline for our systems for Restore; the
full backup must be done at least once regardless of the method you are using to make
backups. It’s very common to use full backups in combination with incremental or
differential ones to decrease the backup time (however you increment the restore time with
incremental and differential) because it takes the largest time to complete. You always need
to begin a system restoration from your baseline, and this baseline is the Full Backup.
QUESTION 1344:
Which of the following teams should not be included in an organization’s contingency
plan?
A. Damage assessment team.
B. Hardware salvage team.
C. Tiger team.
D. Legal affairs team.
Answer: C
Explanation: In the computer industry, a tiger team is a group of programmers or users
who volunteer or are hired to expose errors or security holes in new software or to find out
why a computer network’s security is being broken. In hiring or recruiting volunteers for a
tiger team, some software developers advise others to be sure that tiger team members
don’t include crackers, who might use their special knowledge of the software to disable or
compromise it in the future. We don’t need a tiger team inside our contingency plan,
however, we do need someone to assest the damage, the hardware and legal affairs.
QUESTION 1345:
When an organization takes reasonable measures to ensure that it took precautions to
protect its network and resources is called:
A. Reasonable Action
B. Security Mandate
C. Due Care
D. Prudent Countermeasures
Answer: C
Explanation: Due care are the steps taken to show it has taken responsibility for its actions.
QUESTION 1346:
What two things below are associated with security policy?(Choose Two)
A. Support of upper management
B. Support of department managers
C. Are tactical in nature
D. Are strategic in nature
E. Must be developed after procedures
F. Must be developed after guidelines
Answer: A,D
Explanation: Policies are written as a broad overview and require the support of upper
management. After the development and approval of policies, guidelines and procedures
may be written.
QUESTION 1347:
Total risk is equal to:(Choose All That Apply)
A. Threat
B. Vulnerability
C. Frequency
D. Asset value
E. Asset loss
Answer: A,B,D
Explanation: Total risk = asset value * vulnerability * threats
QUESTION 1348:
Government data classifications include which of the following:(Choose three)
A. Open
B. Unclassified
C. Confidential
D. Private
E. Secret
F. Top Secret
Answer: B,C,F
Explanation: One of the most common systems used to classify information is the one
developed within the US Department of Defense. These include: unclassified, sensitive,
confidential, secret, and top secret.
QUESTION 1349:
Job rotation is important because:
A. It insures your employees are cross-trained.
B. It increases job satisfaction.
C. It reduces the opportunity for fraud
Answer: C
Explanation: Job rotation is tightly tied to the principle of least privilege. It is an effective
security control.
QUESTION 1350:
Your co-worker is studying for the CISSP exam and has come to you with a question. What
is ARP poisoning?
A. Flooding of a switched network
B. A denial of service that uses the DNS death ping
C. Turning of IP to MAC resolution
D. Inserting a bogus IP and MAC address in the ARP table
E. Modifying a DNS record
Answer: D
Explanation: ARP poisoning is a masquerading attack where the attacker inserts a bogus
IP and MAC address in a victims ARP table or into the table of a switch. This has the effect
of redirecting traffic to the attacker and not to the intended computer.
QUESTION 1351:
What is the best description for CHAP Challenge Handshake Authentication Protocol?
A. Passwords are sent in clear text
B. Passwords are not sent in clear text
C. Passwords are not used, a digital signature is sent
D. It is substandard to PAP
E. It was used with PS2’s and has been discontinued
Answer: B
Explanation: Passwords are not sent in clear text. The server performing the
authentication sends a challenge value and the user types in the password. The password is
used to encrypt the challenge value then is sent back to the authentication server.
QUESTION 1352:
CSMA/CD computers cannot communicate without a token.(True/False)
A. True
B. False
Answer: B
Explanation: CSMA/CD computers do not use a token. It is the media access method used
in Ethernet.
QUESTION 1353:
__________ sends out a message to all other computers indicating it is going to send out
data.
A. CSMA/CD
B. CSMA/CA
C. CSMA/HB
D. PPP
E. SLIP
Answer: B
Explanation: CSMA/CA sends out a message to all other computers indicating it is going to
send out data. CSMA/CA or token ring networking uses this approach to reduce the
amount of data collisions.
Note: When computers use the carrier sense multiple access with collision detection
(CSMA/CD) protocols, they monitor the transmission activity, or carrier activity, on the wire so
that they can determine when would be the best time to transmit data.
Carrier sense multiple access with collision avoidance (CSMA/CA) is an access method where
each computer signals its intent to transmit data before it actually does so.
pg 390-391 Shon Harris All-In-One CISSP Certification
QUESTION 1354:
Which of the following best describes ISDN BRI(Choose two)
A. 2 B channels
B. 4 B channels
C. 23 B channels
D. 1 D channel
E. 2 D channels
Answer: A,D
Explanation: ISDN BRI has 2 B and 1 D channels
QUESTION 1355:
The top speed of ISDN BRI is 256 KBS.(True/False)
A. True
B. False
Answer: B
Explanation: The top speed of ISDN BRI is 128 KBS. Its two primary channels are each
capable of carrying 64 KBS so the combined top speed is 128 KBS.
QUESTION 1356:
Which of the following should NOT be implemented to protect PBX’s?(Choose all that
apply)
A. Change default passwords and configurations
B. Make sure that maintenance modems are on 24/7
C. Review telephone bill regularly
D. Block remote calling after business hours
E. Post PBX configuration and specs on the company website
Answer: B,E
Explanation: Many vendors have maintenance modems that vendors can use to
troubleshoot systems and provide updates. They should normally be turned off. Also
information about the system should not be posted on the website and should be closely
guarded.
QUESTION 1357:
Which of the following best describes the difference between a circuit based and
application based firewall?
A. Application based is more flexible and handles more protocols
B. Circuit based provides more security
C. Application based builds a state table
D. Circuit based looks at IP addresses and ports
E. Circuit based firewalls are only found in Cisco routers
Answer: D
Explanation: Circuit based look only at IP address and ports, whereas application based
dig much deeper into the packet. This makes it more secure.
QUESTION 1358:
_________ is the fraudulent use of telephone services.
A. Rolling
B. Warzing
C. Wardriving
D. Wardialing
E. Phreaking
Answer: E
Explanation: Phreaking is the fraudulent use of telephone services.
QUESTION 1359:
What is another name for a VPN?
A. Firewall
B. Tunnel
C. Packet switching
D. Pipeline
E. Circuit switching
Answer: B
Explanation: A VPN creates a secure tunnel through an insecure network.
QUESTION 1360:
Which of the following is a connection-orientated protocol?
A. IP
B. UDP
C. TCP
D. ICMP
E. SNMP
F. TFTP
Answer: C
Explanation: TCP is a connection-orientated protocol.
QUESTION 1361:
Which of the following is not considered firewall technology?
A. Screened subnet
B. Screened host
C. Duel gateway host
D. Dual homed host
Answer: C
Explanation: Duel gateway host is not considered firewall technology.
QUESTION 1362:
Which type of network topology passes all traffic through all active nodes?
A. Broadband
B. Star
C. Baseband
D. Token Ring
Answer: D
Token ring passes all traffic through nodes.
QUESTION 1363:
The act of validating a user with a unique and specific identifier is called what?
A. Validation
B. Registration
C. Authentication
D. Authorization
E. Identification
Answer: C
Authentication is the act of validating a user with a unique and specific identifier.
QUESTION 1364:
Why is fiber the most secure means of transmission?
A. High speed multiplexing
B. Interception of traffic is more difficult because it is optically based
C. Higher data rates make it more secure
D. Multiplexing prevents traffic analysis
E. Built-in fault tolerance
Answer: B
Fiber is more secure because it is hard to tap into and gives off no EMI such as copper cabling.
QUESTION 1365:
The IAB defines which of the following as a violation of ethics?
A. Performing a DoS
B. Downloading an active control
C. Performing a penetration test
D. Creating a virus
E. Disrupting Internet communications
Answer: E
The IAAB considers the Internet a privilege, not a right, and as such considers it unethical to
purposely disrupt communications.
QUESTION 1366:
A chain of custody shows who ______ _________ and _________.(Choose three)
A. Who controlled the evidence
B. Who transcribed the evidence
C. Who validated the evidence
D. Who presented the evidence
E. Secured the evidence
F. Obtained the evidence
Answer: A,E,F
The chain of evidence shows who obtained the evidence, who secured the evidence, and who
controlled the evidence.
QUESTION 1367:
Good forensics requires the use of a bit level copy?(True/False)
A. True
B. False
Answer: A
Good forensics requires the use of a bit level copy. A bit level copy duplicates all information on
the suspect’s disk. This includes slack space and free space.
QUESTION 1368:
Which agency shares the task of investigating computer crime along with the FBI?
A. Secret Service
B. CIA
C. Department of justice
D. Police force
E. NSA
Answer: A
Along with the FBI, the Secret Service has been given the authority to investigate computer
crime.
QUESTION 1369:
This type of password recovery is considered more difficult and must work through all
possible combinations of numbers and characters.
A. Passive
B. Active
C. Dictionary
D. Brute force
E. Hybrid
Answer: D
Brute force cracking is considered more difficult and must work through all possible
combinations of numbers and characters.
QUESTION 1370:
_______ are added to Linux passwords to increase their randomness.
A. Salts
B. Pepper
C. Grains
D. MD5 hashes
E. Asymmetric algorithms
Answer: A
Salts are added to Linux passwords to increase their randomness. They are used to help insure
that no two users have the same, hashed password.
QUESTION 1371:
The Linux root user password is typically kept in where?(Choose two)
A. etc/shadow
B. cmd/passwd
C. etc/passwd
D. windows/system32
E. var/sys
F. var/password
Answer: A,C
The Linux root user password is typically kept in /etc/passwd or etc/shadow.
QUESTION 1372:
The goal of cryptanalysis is to ____________.
A. Determine the number of encryption permutations required
B. Reduce the system overhead for a crypto-system
C. Choose the correct algorithm for a specified purpose
D. Forge coded signals that will be accepted as authentic
E. Develop secure crypto-systems
Answer: D
The goal of cryptanalysis is to forge coded signals that will be accepted as authentic.
QUESTION 1373:
If an employee is suspected of computer crime and evidence need to be collected, which of
the following departments must be involved with the procedure?
A. Public relations
B. Law enforcement
C. Computer security
D. Auditing
E. HR
Answer: E
Human Resources always needs to be involved if an employee is suspected of wrongdoing. They
know what rules apply to protect and prosecute employees.
QUESTION 1374:
What is it called when a system has apparent flaws that were deliberately available for
penetration and exploitation?
A. A jail
B. Investigation
C. Enticement
D. Data manipulation
E. Trapping
Answer: C
Administrators that leave systems with apparent flaws are performing an act of enticement. This
is sometimes called a honeypot.
QUESTION 1375:
Why are computer generated documents not considered reliable?
A. Difficult to detect electron tampering
B. Stored in volatile media
C. Unable to capture and reproduce
D. Too delicate
E. Because of US law, Section 7 paragraph 154
Answer: A
Because it is difficult to detect electron tampering and can be easily modified.
QUESTION 1376:
What is the name of the software that prevents users from seeing all items or directories on
a computer and is most commonly found in the UNIX/Linux environment?
A. Shell Kits
B. Root Kits
C. Ethereal
D. Shadow data
E. Netbus
Answer: D
Shadowing, used for Unix password files hides the password hash.
IF SHAWDOWING IS ACTIVE:
If the shawdowing is active the /etc/passwd would look like this:
root:x:0:1:0000:/:
sysadm:x:0:0:administration:/usr/admin:/bin/rsh
The password filed is substituted by “x”.
The /etc/shawdow file only readable by root will look similar to
this:
root:D943/sys34:5288::
:
super user accounts
:
Cathy:masai1:5055:7:120
:
all other users
:
The first field contains users id:the second contains the password(The pw will
be NONE if logining in remotely is deactivated):the third contains a code of
when the password was last changed:the fourth and the fifth contains the
minimum and the maximum numbers of days for pw changes(Its rare that you will
find this in the super user logins due to there hard to guess passwords)
QUESTION 1377:
What is a commercial application of steganography that is used to identify pictures or
verify their authenticity?
A. A MAC
B. A digital checksum
C. A MD5 hash
D. A digital signature
E. A watermark
Answer: E
A watermark is a commercial application of steganography that is used to identify pictures or
verify its authenticity.
QUESTION 1378:
What are the basic questions that must be asked at the beginning of any
investigation?(Choose all that apply)
A. Who
B. Cost
C. What
D. When
E. Where
F. How
G. Time frame
H. Budget
Answer: A,C,D,E,F
At the beginning of any investigation, an investigator must ask who, what, when, where, and
how. Answering the questions will lead to the successful conclusion of the case.
QUESTION 1379:
Risk can be eliminated.(True/False)
A. True
B. False
Answer: B
Risk can never be eliminated. It may be reduced or transferred to a third party through insurance,
but will always remain in some form.
QUESTION 1380:
Employees are a greater risk to employers than outsiders. T/F(True/False)
A. True
B. False
Answer: A
Employees are a greater risk to employers than outsiders, because they possess two of the three
items required to commit a crime: means and opportunity.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *